CHANGEMAKER
STORIES

CHANGEMAKER
STORIES

HOE VROUWEN IN TOGO DE WERELD VERANDEREN

Togo is in heel Afrika het land dat de meeste vrouwen met leidinggevende functies telt. Voor ons was dat de perfecte reden om de nieuwe ARMEDANGELS summer dresses campagne helemaal in het teken te stellen van de vrouwelijke leidinggevenden daar. In samenwerking met de Togolees-Duitse fotografe Delali Ayivi tonen en huldigen we een groep inspirerende vrouwen die zich allemaal op hun manier inzetten om het milieu en de Togolese cultuur te beschermen.

Adjowa
Koufam

Adjowa Koufam is ambtenares aan het ministerie van Milieu van Togo en secretaris-generaal van het Afrikaanse Netwerk van Vrouwen voor gemeenschappelijk bosbeheer (REFACOF). Bovendien is ze de oprichtster van de vereniging 'Women Committed to Local Development'. Haar hele carrière lang heeft ze zich actief verzet tegen de ontbossing en de klimaatverandering in heel Afrika.

Ik help vrouwen te betrekken bij openbare aangelegenheden en het stedelijke bestuur via de bescherming van natuurlijke hulpbronnen. Met mijn initiatieven informeren we vrouwen in rurale gebieden over hoe ze gemeenschappelijke bossen kunnen aanleggen. Zo vangen we twee vliegen in één klap, want dankzij deze bossen kunnen de vrouwen financieel onafhankelijk worden en wordt tegelijkertijd het milieu in Togo beschermd. Togo is in heel Afrika het land dat de meeste vrouwen met leidinggevende functies telt.

Ja. Recent is de regering begonnen het bestuur van ons land toe te vertrouwen aan vrouwen. Zo is bijvoorbeeld de voorzitter van de Nationale Vergadering een vrouw. Hetzelfde geldt voor onze minister-president. We krijgen steeds meer vrouwelijke leidinggevenden in Togo.  

In een betere wereld worden de publieke goederen eerlijk beheerd, zodat de natuur weer in haar volle glorie gedijt en we kunnen leven van de wouden die ons omringen. Mijn doel is om alle mensen aan te moedigen om zich in te zetten voor de bescherming van de natuur.

Afi Sitsofe
Déborah Dali

Déborah is een laatstejaarsstudente geneeskunde. In haar vrije tijd zet ze zich in voor de milieuclub van haar universiteit, die meerdere keren per week naar verschillende buurten trekt om de straten daar schoon te maken. Daarnaast gaat ze op bezoek in scholen om kinderen te informeren over het gebruik van plastic.

Op school lachte iedereen met me en noemden ze me 'Miss Clean', omdat ik altijd het afval opraapte. Toen ik naar de universiteit ging, besefte ik dat het echt niet goed gaat met het milieu. Daarom richtte ik met enkele vrienden een milieuclub op waarmee we regelmatig opruimacties in de hele stad organiseren. Daarnaast leggen we ook aan buurtbewoners uit dat ze hun afval niet zomaar in de goten mogen werpen, omdat het water zo niet goed kan wegvloeien. We vertellen ook hoe synthetische pruiken, die meisjes hier vaak gebruiken, goed weggeworpen moeten worden, zodat dieren er niet door in moeilijkheden raken.

Een betere wereld is voor mij een wereld waarin iedereen zijn/haar naaste liefheeft en respect heeft voor elkaar. Ik zou willen dat iedereen begrijpt dat het milieu echt in gevaar is en verantwoordelijkheid neemt. Verandering begint bij jezelf. Als je authentiek bent, trouw blijft aan je eigen principes en andere mensen met een glimlach begroet, kan dat echt inspirerend zijn.

Het grootste obstakel is de mensheid. Mensen zijn degenen die het milieu kapotgemaakt hebben. Als het ons lukt om de mentaliteit van onze samenleving te wijzigen en onze omgang met de natuur te verbeteren, dan hebben we de wereld kunnen veranderen. 

Delali
Ayivi

Delali is een Togolees-Duitse fotografe die in Londen en Lomé woont. In 2021 werden haar werken bekroond door FOAM Talent, het Photo Vogue Festival en de Taylor Wessing Photography Prize van de National Portrait Gallery. Voor ARMEDANGELS fotografeerde ze de campagne in samenwerking met haar vriendin Malaika Nabillah, met wie ze ook Togo Yeye opgericht heeft. Dat langdurige visuele project documenteert en huldigt de jonge creatieve community van Togo.

Als tiener begon ik belangrijke literatuur te lezen en met mijn vrienden te praten over hoe we als diaspora met de mensen in onze thuislanden kunnen interageren. Met mijn fotografie heb ik dan geleerd om de afbeeldingen van zwarte identiteit en zwarte culturen diverser te maken. In mijn geval kan ik inzicht verschaffen in wat het betekent om Togolees te zijn en in de Togolese diaspora in Europa te wonen.


Bij Togo Yeye en mijn andere gemeenschappelijke projecten met Malaika is het belangrijk dat wij altijd de controle over onze foto's hebben. Hoe moet de wereld ons land en zijn creatievelingen zien? We weten hoe krachtig foto's zijn, hoeveel ze vertellen over cultuur en identiteit en hoe ze de waarneming van mensen fundamenteel kunnen veranderen. Dat is onze drijfveer. En eerlijk gezegd voelen we ook gewoon waanzinnig veel passie en energie, wanneer we eropuit trekken en zien we altijd nieuwe dingen die we willen vastleggen

Je kan je al snel overweldigd voelen, als je nadenkt over hoeveel dingen er moeten veranderen. Daarom denk ik dat je je het beste op je eigen stukje van de wereld focust en daar iets vindt wat je motiveert. En daarop kan je dan voortbouwen. Voor Malaika en mij was het altijd al een grote droom om de creatieve gemeenschap in Togo sterker te maken, zodat ze internationaal meer mogelijkheden krijgt. 

Aimée Abra
Tenu Lawani

Aimée is een sociaal onderneemster die zich inzet voor de bescherming van het milieu en de ondersteuning van Togolees handwerk. Haar ngo STEJ Togo heeft tal van ondernemingen in het leven geroepen, waaronder Zam-Ké, die accessoires maakt van gerecyclede plastic zakjes, en Kari Kari Africa, een fabriek voor ambachtelijk gemaakte biozeep. Met haar werk helpt Aimée een collectief van vrouwen die sheaboter maken, een boerderij die zich gewijd heeft aan agro-ecologie en een programma dat gedetineerden in plaatselijke gevangenissen werk geeft.

Als kind wou ik altijd journaliste worden en toen ik 13 jaar was, heb ik een wedstrijd gewonnen waarbij ik een radio-uitzending over de rechten van het kind mocht presenteren. Die ervaring deed me inzien dat er veel kinderen zijn die niet zo bevoorrecht opgroeiden als ik. Al snel daarna richtte ik mijn ngo op, waarmee ik veel projecten rond recycling, drinkwater en de zuivering van afvalwater op touw kon zetten. Ik heb een fantastisch team om me heen met jonge mensen die weten hoe belangrijk het is om zich in te zetten voor een betere wereld. 

Een wereld vol vrede, rechtvaardigheid, gelijkheid en vriendschappelijke relaties tussen mensen in onze gemeenschappen. En met het nodige engagement kunnen we projecten opstarten om deze visie te verwezenlijken en de wereld er zo te doen uitzien. In onze dagelijkse handelingen kunnen we het goede voorbeeld geven. Door anderen te respecteren, lokale grondstoffen en overleverde tradities te waarderen en faire lonen uit te betalen.

Ik ben gemotiveerd, omdat ik met al mijn projecten echt iets kan veranderen. Ik heb in Lyon gestudeerd. Ik had net zo goed in Frankrijk kunnen blijven en een normale baan kunnen nemen. Maar ik heb een kind en een stiefkind, en ik wil een schone wereld voor hen achterlaten waarin ze kunnen ademen, reizen en de wonderen van deze planeet kunnen ontdekken: de mensen, culturen en gewoontes. Ik wil hun deze rijkdommen geven. Daarom denk ik bij elke beslissing die ik vandaag neem ook aan morgen. 

Sustainable since day one

Een duurzame toekomst heeft innovatie van vandaag nodig. Onze nieuwe jurken die gemaakt zijn van 100% koolstofvrije TENCEL™ stoffen doen precies dat! Door te investeren in efficiënte bronnen van hernieuwbare energie compenseren ze niet alleen hun eigen milieu-impact, maar steunen ze ook de gemeenschappen die het hardst door de klimaatverandering worden getroffen en leggen ze de basis voor een betere, meer zelfvoorzienende toekomst.

bekijk alle jurken