TECHNISCHE INNOVATIE:

NIEUWE CIRCULAR TEE MET 
CIRCULARITY.ID®

Shop Tee

ENGINEERING CHANGE

New circular tee
with CIRCULARITY.ID®

Shop Tee

De mode-industrie heeft niet genoeg schaalbare oplossingen om de groeiende berg ongewenste kleding aan te pakken. Dat is precies wat we willen uitproberen met de circularity.ID®. We noemen het: verantwoordelijke innovatie.

Het gebruik van data en technologie is een belangrijke hefboom voor de omschakeling naar een circulaire economie in de mode-industrie. Daarom heeft onze nieuwste Circular Tee een circularity.ID®. Zo kan jij een pionier worden!

Onze nieuwe T-shirts met circularity.ID® hebben een ingenaaide NFC-tag in de mouw. Die kan je met een NFC-compatibele smartphone scannen, zodat je informatie over de producent en de materiaalsamenstelling te zien krijgt. En natuurlijk kan je jouw T-shirt via ons take-backsysteem* weer in de kringloop brengen.

In het kader van het Closed Loop pilootproject van circular.fashion en Fairwertung e.V. testen we in samenwerking met onze partners intelligentie sorteersystemen voor het sorteren van gebruikt textiel, de herverkoop en hoogwaardige recycling in een echte omgeving.

Ons doel: een volwaardig kringloopsysteem voor mode in realistische omstandigheden uitproberen om zo ook na de pilootfase een circulaire infrastructuur te kunnen ontwikkelen.

Wij willen daar verandering in brengen en nemen het voortouw met het Closed Loop project en de circularity.ID®: met behulp van de ID en intelligente sorteercentra hebben de sorteerders van gebruikte kleding - in ons geval 'aktion hoffnung' - de mogelijkheid om de materiaalsamenstelling, de waarde en de toestand van kledingstukken tot in detail te kennen. Zo komen de items snel en nauwkeurig in de juiste kringloop terecht. Bovendien moeten hoogwaardige hergebruik- en recyclingfracties bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor textiel-naar-textielrecycling, waarvoor momenteel nog niet genoeg informatie, onder andere over de exacte materiaalsamenstelling, beschikbaar is.

Klinkt dat allemaal ingewikkeld? Dat is het ook, want bij de waardeketen zijn verschillende actoren betrokken. Maar wij zetten de volgende stap, samen met jou!


PS: met of zonder NFC-tag: onze Circular Tees zijn altijd een goede keuze, want naast 50% TENCEL™ Lyocell gebruiken we 50% biologisch katoen van onze eigen knipoverschotten. Zo besparen we kostbare nieuwe vezels.

Shop our Circular Tees

Q&A

Alles wat je nodig hebt, is een smartphone met NFC, wat voor de meeste huidige smartphones het geval is. Bij sommige toestellen is de NFC-functie standaard uitgeschakeld, zodat je die eerst moet activeren. Bij het scannen word je eerst verder geleid naar een informatiepagina van circularity.id.

De tags zijn geschikt voor de wasmachine en gaan normaal zonder problemen 200 wasbeurten mee. 

De tags zelf zijn passief. Dat wil zeggen dat ze zelf geen magneetveld opwekken of straling uitzenden. Soortgelijke chips worden onder andere ook bij kredietkaarten of bij toegangssystemen van gebouwen gebruikt.

NFC-tags kunnen dus niet vanzelf problemen veroorzaken met pacemakers, hoorapparaten of dergelijke medische hulpmiddelen. Dat kan alleen gebeuren, indien je gebruikmaakt van uitleesapparaten die een magneetveld opwekken. Mensen die bv. een pacemaker hebben, moeten die dan ook vermijden. Mensen met pacemakers kunnen de NFC-tag dus niet uitlezen, aangezien ze de NFC-functie bv. op hun smartphone niet mogen gebruiken. Dat verbod geldt echter voor deze functie in het algemeen en is niet specifiek voor circularity.ID®.

De NFC-tag is passief en stuurt niet actief informatie door. Ze is namelijk slechts binnen een beperkte straal uitleesbaar. Bovendien slaat ze geen persoonsgegevens op en geeft ze ook geen toegang tot zulke informatie.

De werking is eigenlijk heel eenvoudig en wordt hier uitgelegd. Momenteel kunnen we het take-backsysteem jammer genoeg enkel binnen Duitsland aanbieden, maar we werken aan oplossingen om het uit te breiden.

Meer info vind je op de pagina van circular.fashion.