DetoxDenim

Dry Black

Our new innovative
dry dyeing technique

DetoxDenim

Dry Black

Our new innovative
dry dyeing technique

DetoxDenim Dry Black is de nieuwe norm op vlak van waterbesparing. We gebruiken helemaal geen water meer bij het verven van het garen, zodat we onze impact op het grondwater herleiden naar – tromgeroffel – nul.

No water was harmed
in the dyeing of this denim

Die verbetering is te danken aan de innovatieve Dry Black® schuimverftechniek van Tejidos Royo, waardoor we bovendien minder chemicaliën en energie gebruiken tijdens het verfproces. Jeans so clean, they’re practically naked.

Questions & Answers

Het is ons doel om alle stappen in het productieproces van onze jeans, de DetoxDenim, te ontgiften. We beweren niet dat alle traditioneel vervaardigde jeans giftig zijn. Maar het is wel aangetoond dat er veel giftige stoffen gebruikt worden voor de denimproductie.

Bij de DetoxDenim hebben we ons voornamelijk op drie problemen gefocust:

Katoenteelt

Het hoofdbestanddeel van traditionele jeans is traditioneel katoen. De katoenteelt wordt overheerst door monoculturen, giftige meststoffen en schadelijke pesticiden. → Voor nieuwe vezels gebruiken we uitsluitend gecertificeerd biologisch katoen. Dat is trouwens ook verplicht om te voldoen aan de GOTS-normen. Die norm geldt niet voor producten die deels gemaakt worden van gerecycled katoen, aangezien de richtlijnen betrekking hebben op biologische stoffen en niet op gerecyclede.

Waterverbruik & vervuiling door afvalwater

Bij de productie van traditionele jeans wordt er voor het verven en wassen extreem veel water verbruikt en wordt het grondwater belast met gevaarlijke chemicaliën. → We hebben GOTS-gecertificeerde partners gevonden die weinig water verbruiken en alleen met onschadelijke chemicaliën werken.

Bleekmethoden

Bij de traditionele productie worden er voor het bleken chemicaliën gebruikt die een gevaar vormen voor de gezondheid, en dat in vaak onacceptabele arbeidsomstandigheden. → In plaats van giftig chloor en schadelijk kaliumpermanganaat kiezen we voor moderne technieken als laser- of ozonbehandeling.

We willen mensen overhalen tot een bewuste, duurzame consumptie en zo de ecologische voetafdruk die onvermijdelijk is voor elk product verkleinen.

Traditionele jeans verbruiken bij de fabricage extreem veel water, belasten ons klimaat door een hoge CO2-uitstoot en verontreinigen ons grondwater met gevaarlijke chemicaliën. In vergelijking met traditioneel gemaakte jeans is de keuze voor onze DetoxDenim daarom goed voor het milieu.

De feiten:

40% minder waterverbruik.
Voor de fabricage van één meter traditionele denimstof is er ca. 1301 liter water nodig. Voor onze DetoxDenim is daarentegen gemiddeld slechts 787 liter nodig → In vergelijking besparen we dus 514 liter water bij elke meter stof.

64% minder CO2-eq.
Bij de fabricage van één meter DetoxDenim materiaal ontstaat ca. 2,45 kg broeikasgas (CO2-eq.), in tegenstelling tot ca. 6,8 kg bij traditioneel gefabriceerde jeans. → Zo hebben onze stoffen een 64% lagere CO2-eq. Uitstoot (in vergelijking met traditionele stoffen).

(Bron voor de feiten: ORTA)

Geen milieuvervuiling door gevaarlijke chemicaliën

Een belangrijk punt over het waterverbruik: water besparen ligt voor de hand. Maar het is minstens even belangrijk om geen vervuilend afvalwater in de natuur te laten terechtkomen, of dat nu bij de teelt of tijdens de productie is.

De voordelen voor het milieu beginnen al bij de teelt van het biologische katoen. Want daarbij worden geen gevaarlijke pesticiden gebruikt. Ook het verfproces en het lichter maken en wassen van onze jeans gebeurt volledig zonder giftige oplosmiddelen en schadelijke chemicaliën. Natuurlijk is dat iets complexer... maar het is ook veel beter voor onze belangrijkste grondstof: water.

Onze huid is ons grootste orgaan. Tijdens het zweten scheiden we via onze huid niet alleen giftige stoffen uit, ze kan ook stoffen opnemen. Daarom is het goed om erover na te denken welke stoffen we op onze huid laten rusten.

Chemicaliën zijn op zich niet het probleem, want die vind je altijd en overal terug. Het probleem zijn schadelijke, vermijdbare chemicaliën en de vaak nog steeds onverantwoordelijke omgang ermee: wist je dat er bij de productie van traditionele jeans nog steeds diverse schadelijke chemicaliën worden gebruikt? Sommige stoffen, zoals bepaalde zware metalen, zorgen er bijvoorbeeld voor dat goedkope verf kleurecht blijft.

Eigenlijk worden we beschermd door onze huidbarrière. Maar zoals een pyjamatest heeft aangetoond, kunnen er tijdens het zweten chemische stoffen via het bindweefsel in de bloedsomloop en verder in de cellen van de organen terechtkomen.

→ Voor de productie van onze jeansbroeken maken we alleen gebruik van toxicologisch gecontroleerde GOTS-chemicaliën. Voor jou betekent dat: een zorg minder.

Geen chloor: heb je al eens een jeans met een bijtende geur in de hand gehad? In dat geval kan je gerust op je neus vertrouwen. Want deze geur ontstaat vaak door chloorresten in de vezels. Die kunnen achterblijven, wanneer de jeans na het bleken niet voldoende wordt uitgespoeld.

Wanneer je in een dergelijke jeans gaat zweten, kunnen deze chloorresten huidirritaties en zelfs allergische reacties veroorzaken. → We bleken onze jeansbroeken volledig zonder chloor. Geloof ons maar: je huid zal je dankbaar zijn.

Dat hebben we reeds in 2019 toegelicht en daar gaan we mee door.

Het Duitse consumententijdschrift Öko-Test heeft een groot aantal tests uitgevoerd. Een van de bestanddelen die Öko-Test terugvond, was aniline. Dat is geen verrassing. Aniline vormt namelijk de basisgrondstof voor elke synthetisch gemaakte indigokleurstof. Het resultaat betekent dat er op de jeans gebonden aniline als verontreiniging in de indigokleurstof zit. Dat is vandaag de dag nog steeds de norm. Öko-Test heeft in onze jeans Ingaa een anilinewaarde van 5 mg/kg gevonden. Die waarde is extreem laag en ligt onder de grenswaarden die zijn opgesteld door GOTS (100 mg/kg) en Ökotex100 (50 mg/kg – met huidcontact – en 20mg/kg – baby's).

Desalniettemin hebben we ons de afgelopen jaren intensief beziggehouden met de anilinekwestie. We hebben chemici, fabrikanten van verfmiddelen en andere experts gecontacteerd. Tot nu toe is het niet gelukt om aniline volledig te elimineren, maar we hebben wel geleerd dat de hoeveelheid anilinevervuiling significant, ca. met factor 10, verkleind kan worden. En: op de markt is inmiddels een eerste gebruiksklaar verfmiddel beschikbaar dat kennelijk geen aniline bevat. Uiteraard hebben we al contact opgenomen met de fabrikant. We zitten in de testfase. We weten dat aniline in gebonden vorm geen rechtstreeks risico vormt voor de dragers en het milieu. En we weten ook dat wanneer de productie juist verloopt, risico's tot een minimum herleid kunnen worden.

Maar we weten ook dat wat de branche in haar geheel betreft, een verantwoordelijk gebruik niet gegarandeerd is. We zijn er echter van overtuigd dat alles wat niet onmisbaar is in je jeans beter achterwege gelaten wordt, hoe gevaarlijk of onschuldig ook.

Daarom hebben we ons als doel gesteld om het anilinegehalte in onze jeans verder naar beneden te halen. In samenwerking met de beste verf- en hulpmiddelfabrikanten zijn we daarmee bezig.

En onze DetoxDenims blijven DETOX. 

De gouden regel is zo min mogelijk wassen...

  • Volg altijd de instructies op het wasetiket — hier vind je het aanbevolen wasprogramma.
  • Stel een laag centrifugetoerental in.
  • Was je DetoxDenim altijd binnenstebuiten (sluit de ritssluiting en de knopen).
  • Stop de wastrommel liefst niet te vol.
  • Gebruik geen wasverzachter of waspoeder en kies voor zacht vloeibaar wasmiddel.
  • Duurzame kleurwasmiddelen (bio) zijn hiervoor zeer geschikt.
  • Laat je jeans liever aan de lucht drogen dan hem in de droger te stoppen — het duurt soms wat langer, maar het is beter voor je DetoxDenim en voor het milieu.
  • Moet je lievelingsjeans gerepareerd worden? Bekijk dan eens onze Repair Guide

Onze Fjella Cropped Circular raw denim en Dylaan Circular unwashed zijn verkrijgbaar in een rijk, onbehandeld indigoblauw. Denim in zijn oorspronkelijke vorm zeg maar. Je kan de broek individueel indragen, waardoor ze een persoonlijke 'touch' krijgt, vouwen bijvoorbeeld. Jeans met deze kleuren was je het beste zo lang mogelijk niet, als je een maximum aan persoonlijkheid in je denim wilt. Let op: minder behandeld betekent ook dat deze jeans iets meer kunnen afgeven dan zwaar behandelde wassingen. Vermijd daarom in het begin lichte blouses, T-shirts of witte sneakers.