Biologisch katoen zorgt ervoor dat de boeren/boerinnen meer geld verdienen en niet blootgesteld worden aan giftige pesticiden. Daarom kiezen wij al 12 jaar voor biologisch katoen. Desondanks is minder dan 1 % van de gebruikte katoen in de textielindustrie biologisch.

Waarom dat zo is? De omschakeling van traditionele naar biologische katoen duurt drie jaar. Dat is de tijd die de grond nodig heeft om zich te herstellen van de kunstmatige pesticiden. In die periode kunnen de boeren en boerinnen de katoen niet verkopen als biologisch katoen en krijgen ze geen bio-premie. Daarnaast is het moeilijk voor ze om hoogwaardig zaad te vinden dat vrij is van genetische modificatie, een essentiële voorwaarde. Meer dan 50 % van de kleine boeren/boerinnen geven binnen het eerste jaar van de omschakeling naar biologisch katoen weer op, omdat ze het alleen niet redden.

Biologisch katoen vergeleken met conventioneel katoen

  • 62% minder energieverbruik
  • 46% minder invloed op de opwarming van de aarde
  • 91% minder waterverbruik

Bhachubhai, Baumwoll-Farmer, Gujarat India

Don't accept the system. Change it!

Daarom hebben we in april 2018 de ARMEDANGELS Organic Farmers Association opgericht. Hiermee helpen we 366 kleine boeren/boerinnen in India met het omschakelen van traditionele katoen naar biologische katoen. Wat houdt dit precies in? Vanaf het eerste jaar van de omschakeling ontvangen de boeren en boerinnen het volgende van ons:

  1.  een ARMEDANGELS bio-premie,
  2. hoogwaardig ggo-vrij zaad,
  3. scholing en deskundige ondersteuning door onze partner Suminter Organics in India.

In januari 2019 ontvingen we van onze field officers Pravin en Bhavesh de informatie dat de eerste oogst goede opbrengsten had opgeleverd. Via WhatsApp ontvangen we regelmatig foto's van de boeren en boerinnen, de velden en bijeenkomsten in India.

In mei 2019 zijn onze duurzaamheidsmanagers Julia en Lavinia naar India afgereisd, waar ze de boeren en boerinnen ter plaatse hebben bezocht. Hun verhalen zijn te vinden in onze highlights op ons Instagramaccount.

Kakuben, Ehefrau von Bhachubhai, Gujarat India