ONGELOOFLIJK HOEVEEL WE SAMEN MET JULLIE KUNNEN DONEREN IN 2020!

Jij, wij... en 1.025.082,29 euro! Dat heb je goed gelezen: samen met jullie hebben we een ongelooflijk bedrag bij elkaar gekregen en hiermee organisaties en partners ondersteund die onze visie van een betere toekomst delen. Op het gebied van sociale verantwoording konden we afgelopen jaar echt een bijdrage leveren. Dus laten we het nog eens over het jaar 2020 hebben. Je krijgt er gegarandeerd een goed humeur van, want hier komt een rekenvoorbeeld voor 'the greater good':

Aan organisaties die onze visie delen

745.800,00 € voor Artsen zonder Grenzen

209.516,21 € voor de planeet

24.526,18 € voor de National Garment Workers Federation

15.111 € voor het regenwoud

15.011,78 € voor Sea-Watch

14.990 € voor onze boeren/boerinnen in India

6.800 € voor de democratie

3.327,14 € voor de ARMEDANGELS Alliance 

Mask to make a difference: 746.000 € voor Artsen zonder Grenzen

We gaan even snel terug in de tijd, en wel naar het voorjaar van 2020, toen er een tekort was aan mondkapjes en deze gedeeltelijk tegen woekerprijzen werden verkocht: wij zijn toen samen met onze Portugese producenten in no time gestart met de productie van duurzame mondkapjes. Per verkocht mondkapje doneerden we € 2 aan Artsen zonder Grenzen. Zo kregen we bijna € 750.000 (!) bij elkaar, bijvoorbeeld voor isolatieafdelingen, COVID-19-ziekenhuizen en beschermende kledij voor medisch personeel wereldwijd... 

Made to make a Greener Deal: 200.000 € voor de planeet

We hadden een afspraak met jullie, of liever gezegd een pact voor de planeet: in 2020 hebben we de zes maanden durende btw-verlaging die in Duitsland gold niet aan jullie doorgegeven, maar groen geïnvesteerd. Concreet gezegd: de 3% verlaging hebben we aan organisaties gedoneerd die zich inzetten voor klimaatbescherming en biodiversiteit. We konden meer dan € 200.000 overmaken aan Client Earth, het Pleistocene Park, Carpathia, Extinction Rebellion, Rainforest Concern en German Zero. Vrienden, duurzame consumptie is mogelijk zonder daarbij de ressources van de planeet verder te verkwisten.  

Onze andere fondsenwervende activiteiten


Een crisis treft de armste bevolking het hardst: de textielarbeiders en -arbeidsters in de lagelonenlanden leden door de pandemie en de daarmee verbonden storneringen en ontslagen grote ontberingen. We hebben het tenslotte altijd al gezegd: fast Fashion kills. Daarom doneerden we € 24.526,16 aan de organisatie National Garment Workers Federation, die zich bekommert om de rechten en de basisvoorzieningen van naaiers/naaisters. Alle winst van ons 'It's on us to...' T-shirt, dat de slachtoffers herdenkt van de ingestorte textielfabriek Rana Plaza in 2013, hebben we voor de derde keer gedoneerd aan NGWF. Door de verkoop kregen we € 14.526,16 bij elkaar en friends of the brand hebben dit afgerond op bijna 25.000 euro. Vriendschap maakt je rijk, nietwaar? 

De Black Week past helemaal niet bij onze mindset. Daarom probeerden we een groen experiment. In de Green Vote Week hebben we jullie de keuze gegeven: meer korting of meer doneren? Dit hield in: met de aankoop tegen de reguliere prijs tijdens deze week in november kon je oppervlaktes ter grootte van drie tennisplaatsen in het Ecuadoraanse regenwoud redden, of je kon gewoon tegen lagere prijzen shoppen. Toegegeven, 80 % heeft gekozen voor een korting, maar het was de poging waard: meer dan € 15.000 ging naar Rainforest Concern. En iedereen heeft alsnog gekozen voor een duurzaam kledingstuk, dat is toch ook wat waard!

Volgens de Verenigde Naties wordt 1 op de 70 mensen getroffen door een crisis. Er is dus veel te doen, zoveel vluchtredenen en daarom mensen en thema's die onze aandacht nodig hebben. Daarom hebben we in 2020 ook gedoneerd aan de reddingsbrigade op zee: Sea-Watch strijdt ervoor dat geen enkel mens meer hoeft te sterven aan de Europese zeegrenzen. Voor het initiatief 'Verantwortung tragen' hebben we een statementshirt gemaakt, waarmee we € 15.012 konden ophalen. Hoera!

Mogen we een flauwe woordgrap maken? Deze actie was echt koe(l). Mochten jullie niet op de hoogte zijn van de huidige waarde van een koe: de 85 koeien die we aan onze biologische boeren in India hebben gedoneerd, vertegenwoordigen een waarde van ca. € 15.000. En waarom koeien in plaats van geld? Een koe levert natuurlijke mest op, maar vooral de melk is geschikt om in het eigen onderhoud te voorzien en kan daarnaast op de lokale markt worden doorverkocht. Door de pandemie konden de boeren van onze ARMEDANGELS Organic Farmers Association niet werken, waardoor ze hun gezinnen plotseling niet meer konden onderhouden. De koeien boden toen nieuwe perspectieven. Helpen hoeft dus niet moeeee-ilijk te zijn. 

We strijden voor frisse lucht en schoon water, publiek domein en een veilig klimaat dat beschermd wordt door de democratie. Die droom delen we met de Amerikaanse organisatie LCV. Voor deze organisatie hebben we € 6800 bij elkaar gekregen met een limited edition shirt met het citaat van Yvon Couinard 'Vote the assholes out', dat zich richt tot politici die beweren dat de klimaatverandering niet bestaat. Bovendien hebben we voor elke reactie onder onze Insta-post met #voteforthefuture LCV ondersteund met 1 Amerikaanse dollar. Ja, we kunnen allemaal samen kiezen voor een betere toekomst. 

Ten slotte voegen we nog een klein, maar fijn succesje toe: herinneren jullie je nog de ontroerende golf van medeleven tijdens de eerste lockdown van 2020? Een geweldig gevoel, beter gezegd een stimulans voor financiële daden: met de Armedangels Alliance hebben we een initiatief voor onmiddellijke steun in het leven geroepen voor kleine ondernemingen en zelfstandigen zonder personeel. Meer dan € 3300 is binnen no time bij elkaar gebracht voor jullie favoriete winkels, tavernes en bars. En elke euro maakt een verschil. 

Made to make a better future – wordt vervolgd...

Wie heeft meegeteld, komt tot dezelfde slotsom: solidariteit loont. En daarom zullen we ook niet rusten na het succes van het voorgaande jaar. Dat kunnen we ook helemaal niet, want the struggle is real. Samen strijden we verder en gebruiken we mode als wapen. Om ervoor te zorgen dat onze toekomst niet wegsmelt en er eindelijk eerlijk wordt omgesprongen met mens en planeet.