Re-RIGHTING HISTORY.
TEN YEARS ON

Re-RIGHTING
HISTORY.
TEN YEARS ON

DEMANDING JUSTICE

Op 24 april 2013 kwamen bij de instorting van de Rana Plaza-fabriek in Dhaka, Bangladesh, meer dan 1100 textielarbeid(st)ers om het leven. Nog meer raakten gewond. En nog meer wachten tot op de dag van vandaag tevergeefs op schadevergoeding en gerechtigheid. Want nog steeds worden textielarbeid(st)ers veel te vaak blootgesteld aan gevaarlijke, mensonwaardige omstandigheden. Alles om de razendsnelle Fast Fashion-cyclus aan te wakkeren. Daar willen wij verandering in brengen en eisen gerechtigheid!

SLUIT JE AAN BIJ DE REVOLUTION.

Samen met kunstenaar en activist Steffen Kraft hebben we ons Fashion Revolution T-shirt van vorig jaar opnieuw ontworpen om de 10e verjaardag van de Rana Plaza-ramp en het door Fast Fashion veroorzaakte enorme menselijk leed te herdenken. Het T-shirt is van 100% biologisch katoen en gefabriceerd volgens de hoogste norm voor mens en natuur. Bovendien doneren we voor het zesde jaar op rij alle winst van de verkoop aan de NGFW. De National Garment Workers Federation is een nationale organisatie die zich inzet voor de bescherming van de rechten en waardigheid van textielarbeid(st)ers uit Bangladesh.

GEEN MODE ZONDER DE MENSEN DAARACHTER

De afgelopen 5 jaar heeft ARMEDANGELS in totaal 69.367 euro ingezameld voor de NGWF. De donatie van vorig jaar resulteerde in een schadevergoeding van meer dan 258.000 euro aan de textielarbeid(st)ers en NGWF kon:

  1. 155 arbeid(st)ers weer in dienst nemen
  2. 403 arbeid(st)ers vervolgopleidingen aanbieden
  3. 426 arbeid(st)ers een schadevergoeding uitbetalen
  4. 1.055 hoorzittingen voortzetten

ABOUT THE ARTIST
STEFFEN KRAFT

De Duitse kunstenaar en activist Steffen Kraft is actief onder het online-pseudoniem ICONEO. In zijn werk houdt hij zich bezig met hedendaagse en sociaal-politieke problemen, die hij uitbeeldt in intense illustraties en zo aanzet tot nadenken. Van politieke kwesties en milieuvraagstukken zoals de klimaatcrisis tot maatschappelijke dynamiek en technologieverslaving, veel mensen, misschien ook jij, zullen zich snel herkennen in het werk van Kraft. Een terugkerend motief is het gevoel aan te hoge eisen te moeten voldoen, veroorzaakt door de hedendaagse complexiteit van het leven.Hoe verliep het ontwerpproces?

Voor mij was het vanaf het begin belangrijk om meer te weten te komen over de kunst en cultuur van Bangladesh. Ik ging dus op onderzoek uit. Het viel me op dat juist de tijger altijd weer op afbeeldingen staat, om precies te zijn de Bengaalse tijger, die naar ik hoorde het nationale symbool van Bangladesh is. Vervolgens richtte ik mezelf op de textielarbeid(st)ers van het land. Wat zijn hun werkomstandigheden – puur metaforisch uitgedrukt. Daarna heb ik een paar eerste ideeën geschetst en geprobeerd enkele elementen zo te combineren dat ze pasten bij de bestaande tekst op het T-shirt. Voor mij was uiteindelijk de combinatie van een textielarbeid(st)er en een tijger het sterkst


Wat is de boodschap van je ontwerp?

De illustratie combineert een textielarbeid(st)er met een Bengaalse tijger en staat symbool voor de kracht van de Fair Fashion-beweging. De tijger belichaamt het werk van de kleermakers/kleermaaksters, en de illustratie als geheel staat in contrast met de verschrikkelijke gebeurtenis die in de tekst wordt beschreven. Zo moet als eindresultaat een positieve en motiverende boodschap ontstaan.


Wat is het verband tussen jouw werk en de Fashion Revolution Week/ARMEDANGELS/de mode-industrie?

Normaal gesproken zie je op T-shirts geen motief dat iets te maken heeft met de productie van het T-shirt zelf, laat staan met de kleermakers/kleermaaksters. Dit motief maakt een duidelijk statement, dat een T-shirt niet alleen maar een stuk stof is maar een door mensenhanden gemaakt product.


Wat vond je van het ontstaansproces van het design voor dit speciale onderwerp? Was het anders dan bij je gewone werken?

Een bijzondere uitdaging was de afbeelding te integreren in de algemene context van de bestaande tekst, zonder dat het op zichzelf staat. Bovendien mag het motief niet negatief zijn, maar toch een krachtige boodschap overbrengen. Ondanks deze uitdagingen was het proces uiteindelijk zeer productief. Persoonlijk vind ik het gemakkelijker om creatief te zijn met duidelijke grenzen en een kader waarbinnen ik me moet bewegen. Zoals bij dit ontwerp. Het geeft ook een geweldig gevoel om te weten dat mijn werk de mensen helpt.

DAAD BIJ HET WOORD VOEGEN

Het maken van mode mag NOOIT ten koste gaan van mensen. Daarom kennen wij onze leveranciers. En echt iedereen. Persoonlijk. Zo kunnen we garanderen dat elk kledingstuk onder veilige arbeidsomstandigheden wordt gemaakt en dat de arbeid(st)ers meer dan het wettelijk minimumloon betaald krijgen. Word deel van onze beweging en daarmee van de oplossing, zodat een tweede Rana Plaza NOOIT meer gebeurt. Plaats vraagtekens bij Fast Fashion, consumeer altijd geïnformeerd en bewust. Zo word je deel van de revolutie.

FAQ

De National Garment Workers Federation is een landelijk geregistreerde, onafhankelijke, democratische en progressieve vakbondsvereniging voor textielarbeid(st)ers in Bangladesh. Ze voert actief campagne voor de rechten van textielarbeid(st)ers en biedt juridische bescherming tegen oneerlijke beloning en onrechtmatig ontslag. De NGWF zorgt ook voor veilige en faire werkomstandigheden in de textielfabrieken.

Met onze donatie aan NGWF steunen we de organisatie om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen onfaire werkomstandigheden en om zich actief in te zetten voor vrouwenrechten in Bangladesh. NGWF ondersteunt ook arbeid(st)ers die hun inkomen verloren tijdens Covid-19. Tegelijkertijd roept de vakbond de regering op om gratis Covid-tests, gratis behandelingen en ontsmettingsmaatregelen in te voeren in de fabrieken. De NGWF geeft zelf ook Covid-voorlichting en stelt voedselhulp ter beschikking aan ontslagen arbeid(st)ers.

Met meer dan 42 miljoen werknemers is de textielindustrie de grootste industrietak in Bangladesh. En juist hier is het de gewoonste zaak ter wereld dat arbeid(st)ers van hun grondrechten worden beroofd, hun baan verliezen door onaangekondigde fabriekssluitingen of onrechtmatig worden ontslagen. Bovendien krijgen vrouwen op hun werkplek vaak te maken met seksueel geweld. Om deze problemen op te lossen, zijn de arbeid(st)ers aangewezen op de hulp van de grootste en machtigste vereniging, de NGWF. En omdat Bangladesh de belangrijkste productielocatie is voor Fast Fashion en hier de meeste arbeid(st)ers wonen die de negatieve gevolgen ervan ondervinden, heeft de NGFW een zeer grote invloed op de industrie als geheel en kan deze het leven van veel textielarbeid(st)ers positief veranderen.

We verkopen niet alleen een T-shirt. We zorgen ook voor awareness over een erg belangrijk onderwerp waar al te veel mensen niets van afweten: Fast fashion is een mensonterend systeem. Wij willen niet alleen stilletjes doneren maar zo luid mogelijk zijn en zodoende een beweging op gang brengen die zoveel mogelijk mensen bereikt. Daarom doneren we niet alleen alle winst van het T-shirt aan de National Garments Workers Federation. We willen namelijk ook de aandacht van mensen op dit probleem vestigen en maken ons sterk voor iedereen die zijn of haar stem niet luid genoeg kan laten horen.